Niemand vindt het prettig om ( gedeeltelijk) arbeidsongeschikt te zijn. Voor zowel de werknemer als de werkgever is het daarom belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn voor werkhervatting in de eigen organisatie of daarbuiten. Een arbeidskundige brengt tijdens een arbeidskundig  onderzoek deze opties in kaart. Het onderzoek richt zich op de belangrijkste vragen:

Welke werkzaamheden kan de werknemer verrichten en wat zijn reële verwachtingen ?

Wat is het belang van een arbeidskundig onderzoek ?

Op 29 december 2005 is de WAO opgevolgd door de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Bij de wet WIA staat " werken naar vermogen" centraal. Het gaat er niet om wat mensen niet kunnen maar om wat mensen nog wel kunnen ondanks hun medische beperkingen. Het uitgangspunt is dat iedere werknemer zijn mogelijkheden tot arbeid of restverdiencapaciteit zo veel mogelijk benut. Bij de beoordeling van het recht op uitkering onderzoekt het UWV welke werkzaamheden de aanvrager met zijn of haar beperkingen door ziekte of handicap nog kan en wat deze persoon daarmee kan verdienen.

Veel  werkgevers weten het niet .. Maar voorafgaand aan deze claimbeoordeling verricht het UWV eerst een Poortwachterstoets. Het UWV beoordeelt eerst of werkgever en werknemer voldoende re- integratie inspanningen hebben verricht in de eerste 2 ziektejaren. Het resultaat staat hierin voorop. Om het 2e ziektejaar als werkgever en werknemer adequaat in te vullen en er gerichte sturing aan te geven is het verstandig om aan het eind van het eerste ziektejaar een arbeidskundig onderzoek in te zetten. Het voordeel voor u als werkgever is dat u geïnformeerd bent over de noodzakelijke vervolgstappen die van u en uw werknemer verwacht worden door het UWV  in verband met de Poortwachterstoets. Daarbij stelt het UWV het op prijs als er een arbeidskundig onderzoek aantoonbaar heeft plaatsgevonden. U verkleint als werkgever dan de kans op een jaar lang extra loondoorbetaling van het salaris van uw zieke medewerker.

Wanneer kunt u het beste arbeidsdeskundig onderzoek laten doen ?

Arbeidsdeskundig onderzoek kan u helpen in de volgende situaties :

  • als uw medewerker ( langdurig ) ziek is en aangeeft het werk niet meer te kunnen doen.
  • als niet duidelijk is of uw zieke medewerker in de toekomst het werk weer kan doen.
  • als niet duidelijk is wat de arbeidsmogelijkheden zijn van uw medewerker tijdens, na of gedurende een periode van afwezigheid door ziekte.
  • als de reïntegratie moeizaam verloopt en niet duidelijk is wat de reden is.
  • als het eind doel van de reïntegratie onduidelijk is.

Doel van het Arbeidsdeskundig onderzoek:

Het onderzoek is er op gericht om de werkgever en werknemer sturing en invulling te geven aan de re-integratie bij ziekte. U krijgt een advies waarin onder andere staat aangegeven welke  mogelijkheden er zijn om het werk binnen of buiten de organisatie te hervatten.

Stappen in het arbeidskundig onderzoek:

Een arbeidskundig onderzoek is maatwerk. In grote lijnen worden de volgende acties ingezet:

Na ontvangst van het belastbaarheidsprofiel van de bedrijfsarts en het dossier vinden gesprekken met werkgever en werknemer plaats over de functie, werkplekanalyse, het functioneren van de medewerker voor en tijdens de periode van ziekte.

Vervolgens komt er een inventarisatie van arbeidsmogelijkheden binnen de organisatie.

Analyse van de gegevens, rapportage naar de werkgever en werknemer met daarin opgenomen een vervolgadvies met betrekking tot de re-integratie en een toelichting van de wet en regelgeving. Indien u wenst een afsluitend gesprek.

Indien nodig overleggen wij met uw arbodienst of het UWV en geven wij voorlichting over premies en subsidies.

Een uitgebreide productomschrijving is beschikbaar over deze interventie.

Neemt u telefonisch contact met ons op als u meer informatie wilt of maakt u gebruik van het contactformulier. Wij nemen graag contact met u op.